Alimentació i Càncer

Només un 5-10% dels càncers s’hereten directament. La resta venen causats per l’exposició a factors mediambientals que provoquen el dany genètic. Hi han molts agents carcerígens que no podem evitar (el fum del tabac, la radiació solar, les infeccions…), però si que hi han molts aspectes de la nostra vida quotidiana que  podem canviar per evitar fer malbé el nostre ADN.

En 2007, el Fons Mundial per a la Investigació del Càncer i l’Institut Americà per a la Investigació del Càncer, van publicar un informe que recull les últimes troballes sobre la relació entre alimentación, composició corporal, activitat física i els diversos tipus de càncers.

Aquí teniu un resum dels aspectes més importants:

  • Greix corporal: Existeix una relació entre l’augment de greix corporal i el càncer d’esòfag, pàncrees, colon, endometri i mama. El greix abdominal fa que el nivell de certes hormones provoquin que el creixement de cèl·lules canceroses augmentin per damunt del normal. D’altra banda, l’obesitat es caracteritza per un estat d’inflamació crònic de baix grau que pot fer malbé l’ADN i afavorir l’aparició de càncer.
  • Lactància materna:Les últimes investigacions apunten que quan més es perllonga la dona el període de lactància, major és la protecció front al càncer de mama
  • Fibra dietètica: La fibra accelera el trànsit intestinal de la femta, de manera que les substàncies cancerígenes estan menys temps en contacte amb la mucosa de l’intestí, protegint així del càncer intestinal.
  • Alcohol: El etanol està classificat com una substància carcinògena per a l’home, relacionat amb els càncers de boca, esòfag, gola, colorrectal i mama.
En resum: l’elecció d’un estil de vida i una alimentació saludables des de l’infància fins a la vida adulta contribuirà a reduir el risc de patir malalties cardiovasculars, obesitat, hipertensió, diabetis i diversos tipus de càncer.