Ment versus estòmac?

Alimenta't Dietistes Barcelona
Les creences sobre els aliments influeixen en el seu metabolisme

 

 

És possible que les creences que tenim sobre alimentació intervinguin en com metabolitzem el que ingerim?
Els aliments engreixen el mateix, independentment de si pensem que són dolents o bons?
Si estem a dieta tenim més sensació de gana del normal?

Un recent estudi publicat a la revista científica Health Psychology ha pogut establir una relació més entre la nutrició i la psiquiatria: les creences que tenim sobre el que mengem pot modificar la resposta hormonal durant la digestió i fer-nos sentir saciats o amb gana.

Aquesta hipòtesi es va treballar amb un grup de 46 homes i dones, als quals se’ls feia beure un batut amb l’etiqueta «620 kcal» o un altre on hi posava «140 kcal». Els participants informaven del gust i de la sensació de plenitud o gana que sentien després d’haver-se pres un dels dos batuts.
Abans, durant i després de la ingesta, se’ls mesurava la quantitat en sang de l’hormona grelina, que és l’encarrerada d’enviar al cervell la senyal de sacietat quan l’estómac es plena.

Aquí ve l’aspecte important: els nivells de grelina eren diferents entre els participants que havien pres el batut de 620 kcal i els que havien begut del de 140kcal…en realitat el batut tenia 380 kcal!!!

Els pacients que prenien el batut suposadament més calòric, teniem els nivells de grelina més alts, i es sentien més saciats que els que creien que havien pres el batut de 140 kcal.

Malgrat tenir els mateixos nutrients, el batut de 140 kcal semblava deixar menys satisfetes psicològicment a les persones.

Aquesta troballa resulta de gran importància per l’aprimament i el manetiment del pes, ja que alts nivells de grelina estan associats a majors ingestes i augment de pes.
S’obre una via de treball per les farmacèutiques aprofitant el mecanisme d’acció de les hormones intestinals, i pels dietistes que treballin amb l’educació nutricional en bons hàbits.