Això engreixa?! No no, és LIGHT!

 

 

 

 

 

 

 

 

De ben segur que heu sentit aquesta frase moltes vegades, inclús pot ser l’heu utilitzat vosaltres mateixos/es dins el context de que un aliment, en principi calòric, pel fet de portar la paraula LIGHT o el 0%,  es converteix, de sobte,  en un aliment que pot ser menjat sense cap tipus de control.

La setmana passada una pacient, a la consulta, em va preguntar una cosa que em va fer veure la necessitat de fer aquesta entrada sobre els productes light.

La pregunta era la següent (cito textualment):  L’altre dia estava menjant un iogurt 0% i estava avorrida així que em vaig ficar a llegir l’etiqueta i posava 55Kcal, si conté 0% de “matèria grassa” no hauria de tenir 0 calories?

Sovint quan agafem productes que estan etiquetats amb la paraula light o 0%MG ens creiem que són lliures de calories, per la qual cosa els podem consumir amb certa llibertat. Això es un gran error.

Anem per parts. Quan un aliment està etiquetat amb un 0% la primera pregunta és    “a que es refereix aquest 0%?” Pot ser de greix com el cas d’un iogurt, pot ser de sucre afegit com un suc de fruita, de conservants en unes galetes…

En el cas de la pacient anterior, el iogurt 0% feia referència al greix, el qual vol dir que l’aliment en qüestió no té greix. Cal recordar que els iogurts no contenen només greix sinó que també hi ha d’altres nutrients com ara Hidrats de carboni (lactosa) i proteïnes (caseïna) que també ens aporten calories, d’aquí les 55 KCal que marca l’etiqueta.

Un altre exemple que sovint porta a l’error és el dels sucs de fruita 0% de sucre afegit. Molt bé! no afegeixen sucre blanc a cullerades però si que podem trobar “sucres”, ja que el nutrient majoritari de la fruita són els Hidrats de Carboni (fructosa).

Veiem un altre cas, els refrescos. En aquest tipus de begudes,  sovint  utilitzen la terminologia light o zero , si, tenen poques calories o cap, però, això te una simple explicació. Aquestes begudes són bàsicament aigua i sucre així que, quan la industria alimentària substitueix el sucre per edulcorants que no aporten calories (acalòrics) s’aconsegueix  el mateix refresc (amb gust semblat o no) però,  amb poques o sense calories (deixant de banda tots els perjudicis que comporta el consum d’alguns edulcorants).

El concepte light és una terminologia que sovint provoca confusions. La paraula light significa exactament que aquella «versió» té 30% menys de calories que el seu aliment original, no significa ni molt menys que no tingui calories sinó, simplement, que el seu percentatge d’energia total és menor.

Anem a veure un exemple : Donut light. Si ens basem amb que un Donut ens aporta 414 Kcal i fem una reducció del 30% vol dir que el seu homòleg light tindrà, ni més ni menys,  280Kcal! quantitat a tenir en compte.

Per desgracia el que fa molta gent quan consumeix productes light és alliberar-se una mica, amb aliments que tothom identifica com “dels que engreixen” amb la maionesa i la margarina passa molt, per exemple: Com és light me’n puc ficar una mica més. ..

Hem de tenir en compte que  la maionesa normal ens aporta aproximadament  unes 700 Kcal/100g i la light 400Kcal/100g, si normalment en consumeixo una cullerada  que són uns  25g —> 175kcal, però, i amb la light? Doncs hem permeto dues (com és light…) i així en sumo —>+ de 200kcal. Així doncs, sense ser conscients, estem menjant més calories amb la maionesa light que amb la normal.

La conclusió és que, no és suficient llegir les etiquetes dels aliments si no que hem de saber el que signifiquen i sempre tenir present que la finalitat dels productes light (o 0%) no és poder menjar més sinó “intentar” menjar el mateix però, amb menys calories.

alimenta’t Nutricionistas Barcelona