Canvi d’estació… canvi d’alimentació

 

La tardor és l’època de transició a l’hivern en la que gradualment s’anem acostumant al canvi de temperatura i a menys hores de sol.
Aquesta adaptació també hauria de veure’s reflectida en l’alimentació, ja que les nostres necessitats varien amb cada estació.

El consum energètic del nostre cos és lleugerament superior respecte a l’estiu perquè hem de contrarestar el descens de temperatures.


Hem de començar a incorporar els plats de cullera, donant preferència als llegums (cigrons, llenties, mongetes, pèsols …) i als cereals integrals, ja que ens aporten energia sense ser excessivament rics en greix.

D’altra banda, en aquesta estació hi ha més propensió a refredar, de manera que hem de proporcionar al nostre sistema immune els elements necessaris perquè estigui alerta. No ha de faltar la vitamina C en la nostra dieta, a base d’hortalisses com el tomàquet, el bròquil, les cols de Brussel·les, el pebrot … i fruites cítriques (mandarina, taronja, caquis …).La vitamina A també intervé en mantenir en condicions òptimes les defenses, i la podem trobar a la carbassa, la pastanaga i la fruita seca (nous, avellanes, castanyes …), tan típics d’aquesta època.

Aprofitant que en aquesta època es porta a terme una reconstrucció cel·lular, convindria aportar amb la dieta proteïnes de bona qualitat per a la regeneració dels teixits, sobretot després de l’agressió solar de l’estiu. Donem incloure en la nostra alimentació carns magres, peix i ous. Tots els derivats lactis són molt útils per a començar la transició dels àpats més lleugers de l’estiu a les més contundents que la tardor requereix.