Si et vols aprimar… no et saltis l’esmorzar!

alimentat-esmorzar

Recentment ha incrementat molt la preocupació que té l’efecte de no esmorzar en els nens i adolescents, ja que cada cop està més de moda, sobretot en adolescents, l’hàbit de no esmorzar.

Una revisió de 47 articles força recent ha trobat que saltar-se l’esmorzar en nens i adolescents té efectes negatius en el seu rendiment acadèmic (sobretot en època d’exàmens) però també els comporta altres problemes de salut.

Els nens que no esmorzen tenen més problemes d’obesitat i sobrepès que aquells que no ho fan, i igual passa amb els adolescents. La paradoxa de tot això és que hi ha moltes noies adolescents que recorren a no esmorzar quan“estan fent dieta“ per aprimar-se i el pitjor és que molts aprenen aquesta conducta dels seus pares!

Però igual que passa en els adolescents, en els adults també s’ha relacionat aquest hàbit amb un índex de massa corporal més gran, és a dir, que les persones que no esmorzen, tendeixen a tenir més sobrepès que aquelles que sí que ho fan.

Com pot ser, si m’estic saltant un àpat, que m’engreixi??!! Dons es veu que diversos estudis han trobat que les persones que esmorzen tendeixen a escollir menjars més sans i a menjar de forma més equilibrada.

I pensareu, doncs si em salto l’esmorzar i després tinc una dieta equilibrada llavors sí que m’aprimaré, oi? Doncs és possible, però poc probable que seguiu la dieta… per què? S’ha vist que menjar a primera hora, quan ens aixequem al matí ajuda a regular el metabolisme de les hormones i senyals químiques del nostre cos que regulen la sacietat i la ingesta de menjar. Així, les persones que mengen un bon àpat quan s’aixequen després de tota la nit de no menjar res, tenen menys gana durant el dia, piquen menys i rendeixen millor perquè no estan pensant en el menjar. Aquest efecte, a més, s’incrementa quan a l’esmorzar consumim aliments rics en proteïna (sense passar-nos!) i en fibra. Per exemple, podríem esmorzar un parell de llesques de pa integral amb pernil dolç i/o formatge, un iogurt i una fruita, o un vol de cereals integrals amb beguda vegetal, fruita i fruits secs.

És important fer un esmorzar complert ja que aquest ens aportarà vitamines, fibres solubles, calci i altres nutrients que ens ajudaràn a tenir un estat saludable i a regular el nostre pes.

Per tant, tots aquells que us salteu l’esmorzar quan feu dieta, no ho feu més! És més recomanable començar el dia amb un bon esmorzar!!

«Si no vols estar gras com un coba, esmorzar de princep, dinar de rei i sopar de pobre.»

 

 

 

 

Bibliografia:

  • Pearson N, Biddle SJH, Gorely T. Family correlates of breakfast consumption among children and adolescents. A systematic rewiew. Appetite, 2009; 52:1-7.
  • Tin SPP, Mal KH, Wan KL, Lam TH. Breakfast skipping and change in body mass index in young children. International journal of Obesity, 2011; 35:899-906.
  • Rampersaud G, Pereira M, Girard B, Adams J, Metzl J. Breakfast habits, nutritional status, body weight, and academic performance in children and adolescents. J Am Diet Assoc, 2005;105:743-760.